Warm en toch een PR gelopen op de 10km in Hoorn!

Zondag 21 mei was het weer zo ver. Na al meerdere keren in Hoorn tijdens de marathon gelopen te hebben deed ik ook vandaag weer mee. Vorig jaar de 5km en dit jaar het dubbele, de 10km. Alle vertrouwen dat dit allemaal wel goed zou gaan verlopen.

Halverwege de afgelopen week had ik bedacht dat een eindtijd van rond  de 1:08 wel leuk zou zijn. Dat het weekend naderde mezelf toch maar hier vanaf gehouden en de gedachte aan te houden gewoon lekker gaan lopen en genieten. Ook het weerbericht deed me hieraan houden. Het zou best wel wat warm kunnen worden. Maar gelukkig niet zo warm als vorig jaar. Toen vielen de mussen van het dak af. Maar hardlopende Patries in Hollandse warmte, die gaan niet altijd even lekker samen. Iets met warmte niet goed kwijt kunnen en een ineens erge dorst krijgen. En dat laatste had ik vorige week nog, lekker suf, geen drinken mee genomen tijdens een training. Dat zou me dus nu niet gebeuren.

En zo reed ik met veel zin rond kwart over elf van huis naar Hoorn toe. Auto geparkeerd bij het station. En het laatste stukje lopend richting de start. Dit jaar niet meer bij het bekende Frits vd Werf Sportinstituut omkleden en de start op de Draafsingel maar bij de schouwburg omkleden, tas inleveren en start op de Kleine Noord. Als gewend, nu ook weer alles prima georganiseerd. Startnummer hoefde ik niet meer op te halen. Dat had ik donderdagavond nog even snel voor sluitingstijd gedaan. Je kon deze namelijk vooraf ook bij Bouchier Sport 2000 ophalen en laat dat nu een paar 100m van mijn werk zijn.


Met mijn startnummer opgespeld, fles water in de hand (ja ja, mee voor onderweg mocht het extra nodig zijn) liep ik naar de start. Het was al lekker druk en elke keer verbaasd het me weer hoeveel deelnemers er bij een wedstrijd zijn. Allemaal dezelfde passie, hardlopen. De ene snel, de andere wat minder snel. Maakt niet uit, je doet het, voor jezelf, voor niemand anders.

Kom ik in het startvak oud collegaatje/stagiaire Larissa nog tegen. Super leuk haar weer even te spreken. En ook zij gaat de 10km open. Na even gezellig samen bijgekletst te hebben klinkt het startschot en zijn we weg. Ik start meestal te snel bij wedstrijden maar dit keer viel dat mee. Ik had toch stiekem de hoop rond de 1:08 te gaan lopen. En zo besloot ik de eerste 5km rond de 6:30/km te gaan lopen. Daarna rond de 7:00/km. En dat ging prima. Vlak na het 5km punt stond een drankpost. Daar toch even rustig wat gedronken want merkte al dat de warmte me parten zou kunnen gaan spelen. Gelukkig had ik mijn eigen flesje water ook bij me dus maakt mee geen zorgen. Na km acht voelde ik het toch,…. warm! Dus weer even rustiger aan, wat drinken en weer door. Vlak voor km negen loop je het centrum van Hoorn weer in en daar kreeg is toch wat last van de warmte. De pas er weer even uit, stukkie snel wandelen en weer door. Op dat moment keek ik op mijn klokje en zag dat rond 1:08 zeker haalbaar was. Met het enthousiaste publiek op de Grote Noord en de Roode Steen loop je uiteindelijk zo makkelijk dan die laatste paar 100 meter naar de finish toe. Helaas klokte ik mijn horloge niet goed uit bij de finish dus wist niet exact mijn eindtijd. Maar rond de 1:08 was het zeker. Blij! Heel blij!

Na de finish nog even gewacht op Larissa. Die kwam een paar minuutjes later en was erg benieuwd hoe haar eerste 10km gegaan was. En dat was goed gegaan, tof! Na nog even nagepraat te hebben afscheid genomen en liep ik richting de schouwburg. Waar mijn tas met schone kleding op me stond te wachten.

Loop ik lekker nagenietend van mijn 10km de hoek om en wie zie ik daar op het terras zitten. Ruud Verhoef. Al jaren kennen wij elkaar via het bloggen, Facebook en Instagram en proberen we elkaar te treffen in Hoorn en nooit eerder lukte het. Echt afspreken doen we ook niet, ook dit jaar niet. Wel weer wetende van elkaar dat we beide in Hoorn zouden gaan lopen. En eindelijk gelukt. Ook bij toeval natuurlijk maar hoe leuk is dat dan! Gezellig even staan kletsen samen en ja, dan gaat de tijd ook lekker snel haha. Toch op een gegeven moment het gesprek beëindigd en liep ik eindelijk naar mijn tas in de schouwburg. Dat ik daar aankwam was mijn tas nog een van de weinige die er stond. Snel even een droog shirt aangetrokken, een snelle Jelle gegeten en naar mijn auto gelopen.

Thuis aangekomen verteld hoe het allemaal gegaan was. En later die middag de uitslag opgezocht via de www.uitslagen.nl. 1:08:07 bleek mijn netto eindtijd te zijn. Top! Dat Raymond mij vroeg of dat dat mijn snelste 10km was. Tjee, geen idee eigenlijk. Dus ook dat even nagekeken en wat bleek,… Ja, dit was mijn snelste 10km dus warempel vandaag een PR gelopen. Ik was al blij, nu nog blijer! Een PR op de 10km, ook die gaat dus steeds wat sneller. En ook nog steeds erg belangrijk, de beentjes voelen goed en geen pijntjes. Zo fijn.

Parcours 10km Hoorn

Vlak voor en na deze 10km in Hoorn heb ik nog wel even strek mijn twijfels gehad om komende maand de halve marathon te gaan lopen in Sneek. Ben ik hier al wel klaar voor, kunnen mijn beentjes dat aan, zal ik de laatste worden die over de finish lijn komt,… twijfels, twijfels,… Ik kon tot maandag 22 mei kosteloos het startnummer omzetten. Ze hebben namelijk ook een 7,5km. Heel veilig, die afstand. Tot in de avond nog over nagedacht en ik ga het gewoon doen. Ik ga volgende maand “gewoon” die halve lopen en zie wel hoe het gaat die avond.

In de tussentijd gewoon lekker blijven lopen en genieten. Het is geen moeten, het mag!

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *